Monday, February 23, 2009

.gunung ledang.

salam semua.. :)

hari ini hari selasa..
semalam hari isnin...
dulu semalam hari ahad...
sebelum hari ahad.. hari apa?? hari sabtu!!! yeah!
that's the day i went to gunung ledang with my family + adil + kak mummy and kak apop..

ceritanya bermula begini....

ayah telah dijemput oleh ajk silat dari kolej yayasan melaka (kym) untuk merasmikan dan memberi ceramah untuk program yang dianjurkan mereka bertempat di gunung ledang.. (sorry, saya lupa apa nama tempat kami menginap tu..huhu..)

me and ayah at hentian tangkak kot..

.me and ibu in the car.

.inilaa tempatnya.


jadi, kami pun bertolak pada petang sabtu selepas kenduri pihak perempuan perkahwinan abg os.adil drive kete.. tot tet tot tet... sampailaa kami di exit tangkak dan jumpa kak apop and kak mummy kat situ..(dorang dari jasin).. pastu, kami dibawa oleh 2 org ajk program ke tempat itu..wah! sampai je tempat tu da jatuh cintan.. best woo tempat tu... then, kitorang dibawa ke tempat makan.. makan malam dulu.. wohoo!! sedap2! fyi, dorang masak sendiri woo makanan tu.. sedap2!! korang memang terer ar masak.. camping2 pon masak sedappp.. nyummy!

.ibu and adik while waiting at tangkak tol.

.sila2.. jemput makan.

then, mulalaa upacara perasmian + ceramah part 1.. ahaha...tapi best2 ceramah ayat tu.. gud2! hehe.. then balik tempat penginapan dan tido.. saya tido ngan kak apop n kak mummy.. ayah and ibu tido bilik satu lagi.. adil and safiq tido kat hall.. sian2.. takpe2.. korang kan laki..

.haa.. nampak tak betapa jernihnye air sungai tu! nampak tak ikan??.

.breakfast tyme!.

then, esok harinya, dah kena bangun pagi2.. pergi laa breakfast.. wow2 wee!! tak terkata indahnye tempat tu di waktu pagi.. air sungai yang sangat jernih... cam bolelaa kalo nak sewa tempat tinggal tu untuk seminggu nak tenangkan pikiran yg kusut tinggal di ibu kota.. hehe.. then, pas breakfast, ayah kena bg ceramah.. me n ibu dengar separuh je.. then kitorang mulakan pengembaraan.. pengembaraan mencari air sungai.. turut terlibat kak mummy and kak apop.. adik je setia mendengar.. adil dah balik ke bilik sebab dia demam.. huhu.. sian2.. tapi kitorang da bagi dia telan ubat.. :D

"nak ikut jalan mana ni akak?"

.pagi yang sihat.

then, jumpaa laa tempat sungai.. ibu n the kakaks takmo mandi.. me as usual the hantu air memang tak kisahlaa kalau nak mandi seorang2 pon kan.. hahaha... terloncat-loncat laa aku dalam air tu.. kehkeh.. kat situ leh wat spa kaki.. takyah nak bayar2 pon.. kat sungai tu dah ada da ikan yang geget2 kaki tu..hehe.. kejap je mandi kat air terjun tu, sebab ada makhluk2 gediks and terkinje2 kat atas tu.. podahhcitt!!.. kang da kena nanti baru nyesal!! isk2..

.air terjun! i loike!.

then kitorg pun turun laa ke bawah.. jumpa lagi sungai.. wohoo!! lagi best.. takde orang situ.. pastu cam ada pohon yang bole dijadikan platform untuk meloncat ke dalam air.. lol!

then, pas seketika lepak di situ.. kitorang pon baliklaa ke tempat program.. me and ibu balik bilik dulu tuk salin pakaian.. adil was at the room.. dia cam dah kebah sikit.. while me siap2, ibu and adil pon borak2... pas i da siap pon dorang still borak2.. sampai laa i tido jap and terjaga dengan panggilan telefon dari amalina.. huhu.. she cried! huhu.. atuk amalina da kembali ke rahmatullah.. (innalillah..) saya rasa sangat sebak mendengar berita itu.. tapi apakan daya, tak sempat pulang untuk menziarah.. saya agak rapat ngan atok dan opah amalina.. huhu..sabar ye amal.. sesungguhnya setiap yang hidup itu pasti akan kembali kepadaNya.. then, lepas ibu and adil habis borak2.. kitorang pun pergi lunch di tempat yang disediakan..

abes je lunch, the kakaks balik dulu sebab opah diorang datang rumah.. so, dorang pun balik dulu, while us tunggu untuk majlis penutup.. after the majlis penutup, we all went back to the room to pack up all our things.. sebelum pulang ke kuala lumpur, kami singgah dulu di rumah tok su man (seorang ahli lama silat cekak). all the way pergi rumah tok su tu, masyaAllah, lebat sungguh hujannya.. sampai tak nampak jalan.. Adil dah cam nak demam balik time tu.. tangan dia da rasa lenguh2.. he can't feel the steering..(ouhoo!! bahaya2!) hehe.. alhamdulillah.. sampai juga kat rumah tok su.. :)

.aser,the budak kangkong number1..this photo taken by pia a.k.a dak kangkung number2.

.adi the dak kangkung number3,oso taken by pia. :)

kat sana, kitorang suruh dia makan ubat.. the kakaks pun datang rumah toksu petang tu. dak angah and the anak kangkong pun ada! rindu sangat ngan dak2 ni.. haihh.. dapat gak jumpa. pastu kan, kitorang dihidangi ngan pelbagai makanan woo.. goreng pisang tanduk, nasi goreng and sambal tumis yang sedapp.. time kasih2! :D

then, kitorang pun bertolak pulang ke cyberjaya.. adil da kebah da time tu and he drove the car all the way back.. then, masa on the way balik tu kan, kami singgah di r'n'r seremban untuk makan cucur udang kat situ.. sedapp woo.. kalau u all singgah kawasan rehat tu pergilaa kedai anugerah.. memang best.,. ramai je orang beli kat situ.. then, pas mkn2.. kitorang pun balik cyberjaya... and then ibu and ayah pun balik laa ke rumah.. :) pastu bermulaa laa sekali lagi hari untuk menimba ilmu.. adoyaii.. hehe.. btw, thanks adil sebab drive kete all the way! thanks sgt2!



p/s: sorry gambo ko x muat lagi..
p/s/s: first tyme tengok ungka pakai baju kemeja! hahaha..

2 comments:

Miss Elle said...

wohohoho... memang best gilos aaa perjalanan kita hujung minggu lalu kan... kan... tapi tu la, kami tak dapat singgah lepak kat seremban layan cucuq udang, all the anaks kangkungs dah tido nyenyak tahap tapir... hahahaha...

bila lagi ek kita nak berghonjeng like that again... i like...

thanks youols (",)

sitot mysteritot said...

hehe.. best kan kan kan?
nanti2! tunggu next program yang dorang jemput ayah lagi.. hehe!